...
Hondziarz: Dana jest funkcja
f(x)= x
2+3x jeśli x∊C
lub 18 jeśli x∉C
Wyznacz liczby całkowite w których funkcja f jest ciągła.
Wiem że trzeba rozwiązać x
2+3x=18 i wiem kiedy funkcja jest ciągła w punkcie, ale nie wiem
dlaczego tak trzeba to zrobić. Jakby mi ktoś wytłumaczył to byłbym wdzięczny
14 paź 11:54
J:
.... aby funkcja była ciągła w pynkci , to:
1) musi posiadać wartość w tym punkcie
2) musi posiadać granice w tym punkcie (lewostronna = prawostronna)
3) granica musi być równa wartości funkcji w tym punkcie .... i po temacie ...
tutaj: f(x) dla liczb całkowitych musi mieć wartość 18
14 paź 12:09
Michał : W trójkącie ABC dane są: A(−3,−3), (wektor) AB= [7,0] oraz środek ciężkości
S(313, −113).
Oblicz miarę kąta rozwartego ABC tego trójkąta.
Wyliczyłem współrzędne punktów B(4,−3) C(9,2) i nie bardzo wiem co dalej. Czy mogę prosić o
pomoc w rozwiązaniu lub o wskazówkę co dalej zrobić?
3 sty 22:26
Aga1.: Np. oblicz długości boków trójkąta i wykorzystaj twierdzenie cosinusów
3 sty 22:38