Prądy fazowe - tylko obliczenia
marek: Witam. Mam do obliczenia prądy fazowe ale kompletnie nie mogę sobie poradzić z częścią
matematyczną. Proszę o pomoc!
Nie mogłem dobrze sformatować równiania to podaję link do zdjęcia :
http://i61.tinypic.com/313soc3.jpg
Jeżeli dobrze myślę (ręki sobie uciąć nie dam) to trzeba najpierw podstawić i policzyc e j120 i
240 stopni.
cos 120 = cos (180−60) = −cos 60 = −1/2
jsin 120 = sin (180−60) = sin 60 =
√3/2
cos 240 = cos (270−30) = −sin30 = −1/2
jsin 240 = sin (270−30) = −cos 30 = −
√3/2
Teraz nie wiem jak to podsawić i jak to wyliczyć. Wynik wynosi (3,6 − j6,3) ale nie mam pojęcia
jak do tego wszystkiego dojść. Proszę o pomoc
14 paź 11:23
14 paź 12:31
marek: Mógłby ktoś pomoc?
14 paź 22:55
marek: Pomoże ktos?
Z góry dziekuje.
15 paź 09:26
J:
co w tym zapisie oznacza np: j4 ... j127,52 ... ?
15 paź 09:34
marek: To jest niewiadoma, j4 − tak po prostu ciagle zapisujemy na zajeciach, rownie dobrze mozna
zapisac 4j.
15 paź 09:37
J: ... a czy j oznacza jednostkę urojoną ? .... czy to po prostu niewiadoma j ( liczba
rzeczywista )
15 paź 09:46
marek: niewiadoma j, liczba rzeczywista
15 paź 09:55
J:
OK ... teraz wyrazenia w liczniku i mianowniku trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika:
(8+4j)(8−4j)*6
15 paź 09:58