Funkcja
Maniek: Proszę o pomoc! Funcje! Jak obliczyć zbiór wartości f(x)=√x2−4x+44−2x
Chodzi mi ogólenie o sposób "rozwiązywania" tego typu funkcji tzn. z pierwiastkiem w liczniku
Z góry dziękuję
12 lis 16:53
ula: musisz zrobić pożądek pod pierwiastkiem, zobacz, że jest to (x−2)2, a wiadomo, że pierwiastek
tego wyrażenia to (x−2) Pamiętaj tylko, że trzeba napisać Dziedzinę, To co pod pierwiastkiem
nigdy nie jest ujemne czyli x należy do R, ale 4−2x nie może się równać 0. Skróć co trzeba i
wynik sprawdź z dziedziną
12 lis 17:21
Maniek: dzięki
ale jak to zrobić gdy pod pierwiastkiem nie ma wzoró skruconego mnożenia
12 lis 17:29
Zbronek: x≠2
| | √(x−2)2 | | |x−2| | |
f(x)= |
| = |
| |
| | 2(2−x) | | 2(2−x) | |
x−2≥0⇒x≥2 i x≠2⇒x>2
x−2<0 ⇒x<2
12 lis 17:29