Wykaż brak pierwiastków wymiernych w wielomianie
Lemur: 20. Dany jest wielomian W(x)=x3+2m2x2+mx−6.
Pierwszą część zadania zrobiłem, wyszło m=−1 albo m=34, dalej chodzi o parametr całkowity
więc −1.
Nie wiem jak zrobić to:
b) Dla parametru m= −1 wykaż że ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.
Jak to wykazać?
14 paź 10:33
Kacper:
A znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych?
14 paź 10:35
Lemur: "Jeżeli wielomian ma pierwiastek wymierny to licznik tego pierwiastka jest dzielnikiem wyrazu
wolnego, a mianownik jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze."
Teraz znalazłem ale nie bardzo wiem jak to wykorzystać.
14 paź 10:39
Kacper:
Czytaj jeszcze raz i jeszcze raz aż zrozumiesz
14 paź 10:54
Lemur: Rozumieć niby rozumiem...
jeżeli pierwiastek ma mieć postać dajmy na to ab
to "a" należy do {+/− 1, +/− 2, +/− 3, +/− 6}
a "b" do {+/− 1}
Ale co z tym zrobić?
14 paź 10:59
Lemur: Sprawdzić każdą kombinację czy rzeczywiście jest pierwiastkiem? Czy jest jakiś szybszy/lepszy
sposób?
14 paź 11:02
Olgaaa: no po prostu posprawdzaj
14 paź 11:52
Lemur:
14 paź 11:56
Lemur: Ok
14 paź 12:01