Dziedzina funkcji
Rafał: wyznacz dziedzinę funkcji
1.√−logcosx
2. ln√1−sin2x1
3.√√2x−3
4. 2−arccos(2x−1)
14 paź 10:02
jakubs: 1.
Zał: cosx>0 ⋀ −logcosx≥0
14 paź 10:11
Rafał: to wiem, ale w ogóle nie wiem jak to rozwiązać
14 paź 10:12
J:
2) 1 −sin2x > 0
3) √2x − 3 ≥ 0
4) I2x−1I ≤ 1
14 paź 10:14
14 paź 10:16
J:
1) cosx > 0 ( na podstawie wykresu ) , −logcox ≥ 0 ⇔ logcosx ≤ 0 ⇔ cosx ≤ 1
14 paź 10:17
Kacper:
jakubs chętny rozwiązać pewien układ równań?

(poszukuje krótszej metody niż moja)
14 paź 10:17
jakubs: Mogę spróbować
14 paź 10:24
Kacper:
taki układzik
14 paź 10:35
jakubs: 2|b|=|5a−5+b|
4b
2=(5a−5+b)
2
(2b)
2−(5a−5+b)
2=0
(5a−b−5)(5a+3b−5)=0
hmm coś takiego ?
14 paź 10:48
Kacper:
nie do końca, ale widzę, że ten sam pomysł co ja
14 paź 10:55
jakubs: kurde

Co mam źle ?
14 paź 10:56
Kacper:
a w sumie to nic
14 paź 11:17