zad. z ciągów sprawdzcie:)
sia: Dla uczestników pewnego konkursu organizatorzy przygotowali cenne nagrody rzeczowe.Nagroda za
zdobycie pierwszego miejsca miała wartość 6000 zł.Wartość nagrody malała o 600zł z każdym,
kolejnym, niższym miejscem.Na wszystkie nagrody organizatorzy wydali 33 000 zł. Ile było
miejsc premiowanych nagrodą, jeśli nie było ani jednej pary uczestników, którzy zdobybliby
równorzędne miejsca w konkursie?
robię to zad. zapisując ciąg arytmetyczny w postaci (an)=(6000,5400,4800,...,an)−a więc
a1=6000,r= −600 wiemy też że Sn=33000 ,podstawiam wiadome dane do wzoru na Sn ciągu arytm.i
wychodzą 2 wyniki n=11 i n=10


.Oba wyniki są poprawne a w odp.jest tylko n=10 no i z zad.
wiemy że musi być 1 wyniki ale który

?skąd to wiedzieć

? proszę o pomoc
14 paź 08:41
J:
.... a nie wyszedł Ci jeden wynik: n = − 11 ?
14 paź 08:48
sia: nie n=−11 nie może być bo liczba nagród musi być dodatnia. W odpowiedziach jest 10.
14 paź 08:56
J:
... rzeczywiście ... wychodzi n = 10 lub n = 11 , ale dla n = 11
a11 = 0 ..... (nagroda zerowa) , stąd n = 10
14 paź 08:57
sia: oki.dzięki
14 paź 09:12
Janek191:
a
1 = 6000
r = − 600
a
n = a
1 + ( n −1) r = 6 000 − 600*( n −1) = 6 000 − 600n + 600 = 6 600 − 600n
więc
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 33 000
0,5*( 6 000 + 6 600 − 600n)*n = 33 000
0,5*(12 600 − 600 n)*n = 33 000 / * 2
12 600 n − 600 n
2 = 66 000 / : 600
21 n − n
2 − 110 = 0
n
2 − 21 n + 110 = 0
Δ = 441 − 4*1*110 = 1
| | 21 − 1 | |
n = |
| = 10 lub n = 11 |
| | 2 | |
Spr.
n = 10
a
10 = a
1 + 9 r = 6 000 −600*9 = 6000 − 5400 = 600
S
10 = 0,5*( 6 000 + 600)*10 = 5*6 600 = 33 000
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n = 11
a
11 = a
1 + 10 r = 6 000 − 600*10 = 0
Jedenasta osoba dostałaby nagrodę w wysokości 0 zł , czyli było 10 premiowanych miejsc.
=======================================================================
14 paź 09:18
Janek191:
Niepotrzebnie rozwiązałem
14 paź 09:18