granice
granica: Kilka granic do sprawdzenia (limes będę pisał tylko na początku):
| | n − 1 | | | | 1 | |
a) lim x −− > ∞ |
| = |
| = |
| = 0 |
| | 3 − n3 | | | | n2(−1) | |
| | (n − 1)(n + 3) | |
b) lim x −− > ∞ |
| = |
| | 3n2 + 4 | |
| | 3n − 2 | | √3n − 2 | |
c) lim x −− > ∞ √ |
| = |
| = |
| | n + 9 | | √n + 9 | |
| | 2n − 3 | | | |
d) lim x −− > ∞ ( |
| )2 = [ |
| ]2 |
| | 3n + 2 | | | |
| | 2n4 − 4n − 1 | |
e) lim x −− > ∞ |
| |
| | 6n + 3n2 − n3 | |
| | 2n3 − 4n − 1 | |
f) lim x −− > ∞ |
| |
| | 6n + 3n2 − n3 | |
Jeśli ktoś by mógł sprawdzić czy dobrze
13 paź 23:26
Karolina :
Wolframalfa.. Nikt nie będzie takich banałów sprawdzał...
Wyciągać przed nawias to już w gimnazjum uczą...
13 paź 23:29
ICSP: Wszystkie źle.
13 paź 23:30
granica: a w wolframie wkleiać taki sam kod jak tutaj pisałem i zadziała ?
13 paź 23:30
granica: czemu wszystkie źle ?
13 paź 23:30
ICSP: przy x−> ∞ wyrażenia z n są stałymi, a granice "ze stałej" są równe tej samej stałej
13 paź 23:33
granica: miało być n −−> ∞ to ok jest ?
13 paź 23:38
ICSP: e) źle.
13 paź 23:40
granica: wkleiłem np. 1 przykład a) do wolframa tak samo jak tutaj, i wyskoczył błąd:
Wolfram|Alpha doesn't understand your query
Showing instead result for query: U
jak tam liczyć granicę ?
Wkleiłem tak :
lim n −− > ∞ U'{n − 1}{3 − n3}'
13 paź 23:42
granica: w e) będzie 0 już widzę
13 paź 23:42
ICSP: lim (n−1)/(3 − n
3) − i zadziała
e) 0. Reszta
13 paź 23:43
razor: lim n−>infinity (n−1)/(3−n3)
13 paź 23:44
granica: a pierwiastek na wolframie działa tak samo jak tutaj ?
13 paź 23:46
ICSP: √x = sqrt(x) = x(1/2)
13 paź 23:49
granica: ok dzięki
13 paź 23:50
granica: a jakbym chciał np 3 stopnia ? to sqrt3(x) ?
13 paź 23:51
ICSP: x do 1/3
13 paź 23:54
razor: albo cbrt(x)
13 paź 23:58