układ równań z modulo
Cezar: Układ równań z MODULO
Hej mam taki problem, nie potrafię zrozumieć dlaczego w jednym układzie wychodzi wszystko ok, a
w drugim nie.
1. Układ:
4a + b = 25 (mod 26)
19a + b = 3 (mod 26) // tutaj mnożę przez (−1) czyli przez 25 bo 26 −1 = 25
daje mi to:
4a + b = 25 (mod 26)
19(25)a + 25b = 3(25) (mod 26)
więc mamy wtedy:
4a + b = 25 (mod 26)
7a + 25b = 23 (mod 26)
SUMUJEMY
11a = 48 (mod 26)
11a = 26*1 + 22
11a = 22 // dzielę przez 11
a = 2
więc z pierwszego równania:
4a + b = 25
4*2 + b = 25
8 + b = 25
b = 25 − 8
b = 17
a = 2, b = 17.
WSZYSTKO ROZUMIEM − cały algorytm rozwiązania, ALE co np. z takim przykładem?
4a + b = 25 (mod 26)
19a + b = 24 (mod 26)
robię analogicznie do układu rownań na początku i mi wychodzi w końcowym etapie coś takiego:
25 = 4a + b
2 = 7a + 25b
SUMUJEMY
1 = 11a O CO CHODZI O.o jak to interpretować
13 paź 23:01
Cezar: Czy ten ostani układ:
1 = 11a
to te
11a mam interpretować jako wynik
19−1 (mod 26) tyle wiem z odpowiedzi, ale nie wiem jak do tego dojść