granica
granica: Sprawdzić, czy podane ciągi są monotoniczne:
| | 2n + 1 + 1 | |
an+1 = |
| |
| | n + 1 + 1 | |
| | 2n + 2 | | 2n + 1 | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | n + 2 | | n + 1 | |
| 2n + 1 | | (2n + 2)(n + 1) | | (2n + 1)(n + 2) | |
| = |
| − |
| |
| n + 1 | | (n +2)(n + 1) | | (n + 2)(n + 1) | |
| | 2n2 + 2n + 2n + 2 | | 2n2 + 4n + n + 2 | |
= |
| − |
| |
| | (n +2)(n + 1) | | (n + 2)(n + 1) | |
13 paź 22:45
granica: | | 2n 2 + 2n + 2n + 2 − 2n2 − 4n − n −2 | |
= |
| |
| | (n + 2)(n + 1) | |
wymnażać teraz to ?
13 paź 22:47
Karolina :
nie !
13 paź 22:48
Karolina :
nie jest monotoniczny, ponieważ przyjmuję wartości dodatnie jaki ujemne, to widać, ewentualnie
podstaw sobie za n=1...2..4 i zobaczysz co się dzieję
13 paź 22:50
granica: czyli już całe zadanie rozwiązałem, a jak to zapisać z usasadnieniem że nie jest monotoniczny ?
13 paź 22:52
granica: jak dla mnie to on przyjmuje same ujemne liczby
13 paź 22:53
ICSP: źle wyznaczony a
n+1 wyraz.
Od nowa
13 paź 22:55
granica:
| | 1 | |
an+1 − an = |
| |
| | (n + 2)(n+1) | |
i co teraz z tym zrobić ?
13 paź 23:02
ICSP: masz określić czy jest > 0 czy może < 0. Pamiętaj, że n są naturalne
13 paź 23:05
granica: same dodatnie liczby będą wychodzi jakbym podstawiał kolejne indeksu pod n.Tylko jak to zapisać
?
13 paź 23:05
ICSP: | | 1 | |
= |
| > 0 ⇒ an jest rosnący. |
| | (n+2)(n+1) | |
13 paź 23:07
granica: ale na pewno rosnący ? jak mianownik ciągle będzie się zwiększał ?
13 paź 23:10
ICSP: Masz określić znak tego ułamka, to czy mianownik się zwiększa czy zmniejsza czy cokolwiek
innego robi Cie nie interesuje. Dla ciebie ważna jest informacja, ze jest dodatni dla dowolnej
liczby naturalnej.
Jeżeli
an+1 − an > 0 ⇒ ciąg an jest rosnący
an+1 − an < 0 ⇒ ciąg an jest malejący
13 paź 23:12
granica: aha a w tym przypadku jak wyszedł mi zły wynik an+1 to wtedy ciąg byłby malejący ?
13 paź 23:13
13 paź 23:13