pochodna, analiza matematyczna, studia
teefbe: Witam Was serdecznie, mam krótkie, dla wprawionych w boju raczej dość proste pytanie. W jaki
sposób radzić sobie z takimi pochodnymi? Proszę mnie tylko naprowadzić, bo zwyczajnie nie wiem
jak się za to zabrać. Z góry dziękuję.
ex2
13 paź 22:44
tio: znasz wzory na pochodne

?
standardowo

(e
X)'=e
X*X'=e
X*1=e
X
...
13 paź 23:46
J:
... to funkcja złożona ... funkcją zewnętrzną jest f(x) = ex , funkcją wewnętrzną g(x) = x2..
.... [f(g(x))]' = f'(x)*g'(x) = ex2*2x = 2xex2
14 paź 08:12