Funkcja wykładnicz
Piłkarz: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m (m∊R):
2|x−2|+x=m2
13 paź 22:22
Piłkarz: Ponawiam
14 paź 11:36
===:
rysuj wykres funkcji f(x)=2|x−2|+x ... i "tnij" go stałą y=m2
14 paź 11:53
J:
| | 1 | |
Dla x ≤ 2 y = 2x − 2 +x = 22x −2 = |
| 4x |
| | 4 | |
Dla x < 2 y = 2
−x +2 + x = 2
2 = 4
14 paź 11:59
J:
... pierwszy przypadek oczywiście dla : x ≥ 2
14 paź 12:00
===:

f(x)=2
|x−2|+x rozpatrujesz w przedziałach:
1
o
x−2<0 ⇒ x<2
f(x)=2
−x+2+x
fx)=4 funkcja w tym przedziale jest stała
2
o
x−2≥0 ⇒ x≥2
f(x)=2
2x−2
i szkicujesz

Ustalaj przedziały ... nie zapomnij, że ta czerwona to m
2
14 paź 12:05