trygonometria
1234: Dany jest trojkat prostokatny ABC. Jego obwod wynosi 12 a wysokosc = 2,4. Oblicz dlugosc bokow
i miary katow ostrych.
Prosze o podpowiedz, reszte powinnienem dac rade.
13 paź 22:17
1234: ponawiam
13 paź 22:37
Bogdan:

Zakładam, że chodzi o wysokość opuszczoną z wierzchołka kąta prostego, h = 2,4
a + b + c = 12, β = 90
o − α
Poszukaj trójkąty podobne i wypisz wynikające z tego proporcje odpowiednich odcinków
13 paź 22:45
iksio:
13 paź 22:51
Eta:
| | a*b | | c*h | |
P= |
| i P= |
| ⇒a*b=h*c |
| | 2 | | 2 | |
| | a*b | |
to h= |
| ⇒ a*b=2,4c ⇒2ab= 4,8c |
| | c | |
a+b=12−c
a
2+b
2=c
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=c
2 ⇒ (12−c)
2−4,8c=c
2
144−24c−4,8c=0 ⇒
c=5 to a+b=7 i a*b=12 ⇒
a=3, b=4 lub a=4, b=3
| | 4 | |
sinα= |
| ⇒ α=..... to β=90o−α= .... |
| | 5 | |
14 paź 00:13