matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
tyu:
cześć
sinx
uczę się granic i dowodu, że lim
x→
∞
= 1
x
nie rozumiem części dowodu z książki, który brzmi "Zauważmy, że pole P wycinka kołowego AOB jest równe
x
n
* 1
2
x
n
P=
=
"
2
2
Tylko nie wiem skąd się to pole wzięło, bo wzór na pole wycinka to
α
P= πr
2
*
, więc jeśli α = x
n
,
360
x
n
,
to P= πr
2
*
360
13 paź 22:10
Karolina :
Znam dowód na pamięć ale za dużo pisania jak dla mnie...
13 paź 22:13
Saizou :
miara łukowa kąta
α
α•r
2
P
x
n
=πr
2
*
=
, a przyjęliśmy koło jednostkowe o r=1
2π
2
13 paź 22:14
tyu:
no taaak, dzięki Saizou
13 paź 22:18