Zbadać własności funkcji
Duszyczka: Udowodnić lub podać kontrprzykład że funkcja f jest różnowartościowa oraz "na" :
a)f:R2→R2,f(x,y)=(x+y,x−2y)
b)f:R2→R2,f(x,y)=(x+y−1,2|x|)
13 paź 21:22
Hurwitz: Pierwsze to najłatwiej z macierzy rozwiązać. Macierz odwzorowania f jest nieosobliwa więc jest
ono bijekcją (różnowartościowe i na).
Drugie nie jest ani takie, ani takie. Pokombinuj przy przykładach.
13 paź 21:23
Maslanek: Różnowartościowość.
Zakładamy, że f(x1,y1)=f(x2,y2). Jeżeli wyjdzie nam, że musi być wtedy (x1, y1)=(x2,
y2), to funkcja jest róznowartościowa.
Suriekcja − funkcja "na"
Zbiór wartości funkcji musi być całą przeciwdziedziną
dla a) suriekcja:
Niech (u,v)∊R2. Szukamy (x,y)∊R2 takiego, że f(x,y)=(u,v) ⇔ (x+y, x−2y)=(u,v) ⇔ x+y=u i
x−2y=v
Niewątpliwie istnieje taki punkt (x,y), żeby zachodziły powyższe równości jednocześnie.
Dowolność punktu (u,v) kończy dowód.
dla b) funkcja NIE jest suriekcją
Zauważmy, że f=(f1, f2) − czyli, że funkcję f można podzielić na dwie funkcje działające po
współrzędnych, gdzie f2(x,y)=2|x|
Od razu widać, że f2(x,y)>0, co więcej (!) f2(x,y)≥1. Czyli jak widać ZWf2=[1,∞)≠ℛ
13 paź 21:29