wzory skróconego mnożenia
oskar: pomocy zadania

wyznacz ab wiedząc ze a+b =5 i a
2 + b
2 = 13 pomocy
13 paź 21:11
ICSP: Przecież a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
Wystarczy podstawić.
13 paź 21:12
Patryk : a=2 b=3 lub na odwrót
13 paź 21:13
oskar: czyli

to będzie 13= 25 − 2ab , 13−25= −2ab , −12= −2ab

−2) 6=ab
13 paź 21:16
Patryk : Brawo
13 paź 21:16
ICSP:
13 paź 21:17
oskar: dzięki
13 paź 21:17
Olgaaa: a=5−b
(5−b)2+b2=13 i liczysz
13 paź 21:17
lwg: a2 + b2 = (a−b)2 + 2ab = k2 + 2(b+k)b = k2 + 2b2 + 2kb = 13. 2b2 + 2kb + k2 = 13.
Jeżeli k=1, to b2 + b = 6, przeto b = 2. a = b + 1 = 2 + 1 = 3.
Jeżeli k=3, to (b2 + 3b = 2 ∊ 0).
Odp. [a,b]=[3,2]. Uwaga. Zbiory oznaczamy także w nawiasach kwadratowych.
13 paź 21:37
lwg: Olgaa najlepiej. Jednak dla mnie istnieje tylko jedno rozwiązanie, bo bez szkody dla dowodu
możemy przyjąć, że a>b.
13 paź 21:55