logarytmy
5-latek: No trudno . Bede to musial napisac . x= loga b⇔ax=b
Stad wynika ze alogab=b Chyba mnie zacmilo ale nie wiem dlaczego
13 paź 21:10
Saizou :
ale czego nie rozumiesz, wprost z definicji
x=logab⇔ax=b ⇒alogab=b
13 paź 21:12
Hurwitz: Z definicji

Do jakiej potęgi podnieść a aby otrzymać b? Do log
a b − z definicji logarytm
13 paź 21:13
PW: Ta druga równość to właściwie definicja: liczbę u nazywamy logarytmem o podstawie a z b, gdy
au = b.
Taką właśnie u masz w wykładniku.
Założenia pominąłem.
13 paź 21:13
5-latek: Mowilem ze mnie zacmilo

dzieki
Saizou
13 paź 21:14
5-latek: dziekuje PW i koledze Hurwitz
13 paź 21:16
PW: Saizou, jest w tym jakaś psychologiczna trudność. Każdy odpowie, że log
381 = 4, ale mało
kto powie od razu ile to jest
3
log37
− większość jest skłonna przypuszczać, że jest to liczba niewymierna, zwłaszcza jeśli ich tak
podstępnie spytać

..
13 paź 21:20
5-latek: Tak PW masz racje .
czytalem to w nocy i tak sie zastanowilem dlaczego tak jest
13 paź 21:26