rozwiąż równanie
kubota: rozwiąż równanie x−x3=x2−1
13 paź 20:46
natalia : Przenieś "x" na jedna stronę i wyłącz przed nawias
13 paź 20:48
Patryk : No i co mu to da?
13 paź 20:51
5-latek: A nie lepiej wszystko na lewo i przyrownac do zera
−x3−x2+x+1=0 /*(−)
x3+x2−x−1=0
x2(x+1)−1(x+1) =0
(x+1)(x2−1)=0 i dalej juz sam
13 paź 20:53
Patryk : Teraz trzeba znaleźć liczby które spełniając warunki w nawiasach i pomnażone przez siebie dadzą
0?
13 paź 20:56
Olgaaa: każdy nawias przyrównujesz do zera
13 paź 21:02
Patryk : Czyli X= −1?
13 paź 21:05
Olgaaa: (x+1) = 0 v (x2−1)=0
x=−1 v x2=1
x=1 v x=−1
Odp. x∊{−1,1}
13 paź 21:14
Patryk : Dziękuję

miłego wieczoru
13 paź 21:15