Badanie funkcji różnowartościowej
Elka: Muszę zbadać, czy funkcja jest różnowartościowa, a jak nie, to mam wyznaczyć przedział, w
którym jest różnowartościowa. f(x) = (x−1) / (x+2)
Jak się robi takie zadania? Czy ktoś mógłby pomóc?
13 paź 20:25
pigor: ...,
| | x−1 | | x+2−3 | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| = 1− |
| − f. homograficzna, gdzie |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
x= −2 równanie asymptoty pionowej i f. jest malejąca
przedziałami i tak tu : w przedziale x∊
(−∞; −2), oraz
w przedziale x∊
(−2;+∞) i jest w nich
różnowartościowa . ..
13 paź 21:39
pigor: ... , oczywiście w przedziale (−
∞;−2)U(2;+
∞) dana funkcja f
nie jest różnowartościowa, bo nie jest w nim monotoniczna − tu malejąca ,
dlaczego

, bo np. −3
< 1, ale f(−3)=4'
> f(1}= 0 , a kiedy funkcja
jest malejąca, wiadomo, prawda

. ...
13 paź 21:56
pigor: ... , kurde, zgubiłem powyżej znak minus tu (−∞;−2)U(−2;+∞) ; przepraszam
13 paź 22:00