macierze, wyznaczniki macierzy
uczen: mam problem z rozwiązaniem równania (wyznacznik macierzy)
| x 1 2 |
|−1 x 1 |=0
| 1 1 x+1 |
czy moze ktos mi sie za to pomoc zabrac ?
13 paź 19:59
Godzio:
Przeprowadźmy operacje upraszczające,
w1 + x * w2
w3 + w2
0 1+x2 2+x
−1 x 1
0 1+x x+2
Zatem nasz wyznacznik przyjmuje postać (po obliczeniu)
1+x2 2+x
1+x x+2 = (1+x2)(x + 2) − (2 + x)(1 + x) = x3 + 2x2 + x + 2 − 2 − x2 − 3x − 2 =
= x3 + x2 − 2x − 2 = x2(x + 1) − 2(x + 1) = (x + 1)(x2 − 2) = (x + 1)(x + √2)(x − √2)
13 paź 20:05
Hurwitz: Coś źle, bo widać, że x=1 jest rozwiązaniem równania (pierwszy i trzeci wiersz są wówczas
równe).
13 paź 20:13
uczen: dzieki juz zrozumiałem
13 paź 20:15
uczen: bo chyba jest malutki bład w obliczeniach i powinno wyjsc x3+x2−2x
13 paź 20:18