Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność
mia: Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność
a2 + b2 + 16 ≥ ab + 4a + 4b
13 paź 19:58
Hurwitz: Np. wszystko na jedną stronę i potraktuj jak funkcję kwadratową zmiennej a.
Wówczas jej wyróżnik:
Δb=(b+4)2−4*(16+b2−4b) =−3(b−4)2≤0.
Wniosek:..........................
13 paź 20:24
mia: Dziękuję bardzo : )
13 paź 20:35
PW: Dla zabawy odnotujmy drugi sposób. Badana nierówność jest równoważna następującej:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| (a2 − 8a +16} + |
| (b2 − 8b +16) + |
| (a2−2ab +b2) ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| (a−4)2 + |
| (b−4)2 + |
| (a − b)2 ≥ 0, |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
która jest prawdziwa dla wszystkich a i b rzeczywistych.
13 paź 20:58
balab: A mógł bys wytłumaczyć jak to potraktować jak funkcję zmiennej a. (Niewidzę tego)
5 wrz 16:15
Mila:
a2 + b2 + 16 ≥ ab + 4a + 4b⇔
(a2−a*b−4a)−4b+16≥0
a=x
x2−b*x−4x+b2−4b+16≥0
x2+x*(−b−4)+b2−4b+16≥0
Δ=(−b−4)2−4*(b2−4b+16)=b2+8b+16−4b2+16b−64=−3b2+24b−48=
=−3*(b2−8b+16)⇔
Δ=−3*(b−4)2≤0 dla każdego b∊R⇔(a2−a*b−4a)−4b+16≥0 dla każdego a,b∊R
5 wrz 17:07