podzielność
freeszpak: Dla podanej liczby n wskazać największą liczbę całkowitą nieujemną k, dla której
liczba n jest podzielna przez 4
k
no i mam tam parę podpunktów. Pierwszy wygląda tak: n = 111285471025. Gdyby ktoś podpowiedział
jak to ugryźć to może z resztą bym sobie poradził, dzięki z góry
13 paź 19:58
Kacper:
Można rozkładać na czynniki pierwsze i szukać w jakiej potędze jest 2
13 paź 19:59
freeszpak: źle wkleiłem liczbę n. tam na końcu jest do potęgi 25, końcówka tej liczby to 10
13 paź 19:59
freeszpak: dobry pomysł!
13 paź 20:00
Kacper: czyli liczba wygląda tak?
111285471025
13 paź 20:00
freeszpak: tak, no nie mam pojecia jak to zrobic
13 paź 20:03
Kacper:
1112854710 = 2 (mod 4) − liczba nie podzielna przez 4
11128547102=0 (mod 4) − liczba podzielna przez 4
111285471025=(11128547102)12*1112854710
Odp. k=12
13 paź 20:05
freeszpak: dzięki, musze sobie przypomnieć na czym polegała operacja mod i może zrozumiem. Mam nadzieję że
jest dobrze zrobione
13 paź 20:08
Kacper:
Zapis mod był mi potrzebny tylko do tego, żeby określić ile razy zmieści się liczba 4 w liczbie
n
13 paź 20:12