....
Skate Girl :): 36.
Na seans filmowy o godzinie 20:00 sprzedano 450 biletów, czyli tyle samo co na wcześniejszy
seans o godzinie 17:00, ale biletów ulgowych sprzedano o 40 % mniej, a normalnych o 50 %
więcej
niż poprzednio. Ile biletów ulgowych sprzedano na oba seanse ?
12 lis 16:31
ola: x−bilety ulgowe
y−bilety normalne
x+y=450
0,6x+1,5y=450
x=450−y
0,6(450−y)+,5y=450
x=450−y
270−0,6y+1,5y=450
x=450−y
−0,6y+1,5y=450−270
x=450−y
0,9y=180/:0,9
x=450−y
y=200
x=450−200
y=200
x=250
y=200
x+0,6x=250+0,6*250=250+50=400
na oba seanse sprzedano 400 biletów ulgowych
22 sty 18:38
pigor: ... lub równaniem np. tak : niech
160%u=? − szukana liczba biletów ulgowych to z warunków
zadania :
160%u+250%(450−u)=900 /*10 ⇔ 16u+25(450−u)= 9000 ⇔ −9u+11250=9000 ⇔
⇔ u=1250−1000 ⇔ u=250 ⇒
160%u= 160%*250= 16*25=
400 . ...
22 sty 19:21