wektory
Cash18: Dane są wektory a , b takie, że a 4=, b=2 (długości) . Obliczyć kąt α pomiędzy tymi wektorami,
jeśli
wektory 3a−b oraz a+2b są prostopadłe.
13 paź 19:28
Cash18: up
13 paź 19:43
Eta:
Pomijam strzałki nad wektorami

|∡(a,b)|=φ
z warunku prostopadłości :
(3a−b)◯(a+2b)=0 ⇒3a
2+6a◯b−a◯b−2b
2=0
3|a|
2+5a◯b−2|b|
2=0 ⇒a◯b=.....
to
cosφ=.... ⇒ φ=.... odczytaj z tablic .......
13 paź 19:51
Cash18: Dzięki wielkie eta
13 paź 19:55
Cash18: Eta*
13 paź 19:55
Eta:
13 paź 19:57
Mila:
(3a−b)o(a+2b)=0 iloczyn skalarny jest równy 0⇔
(3a−b)o(a+2b)=3*(aoa)+6*(aob)−aob−2*(bob)⇔
3|a|2+5*|a|*|b|*cosα−2*|b|2=0
Podstaw za |a| i |b| i dokończ
13 paź 19:58