d
beka: Sprawdzić, czy podane ciągi są monotoniczne:
nie wiem z której wersji lepiej korzystać:
1.obliczyć a
1,a
2
2.mam a
n , więc obliczam tylko a
n+1
z której wersji korzystać ?
13 paź 19:16
beka: ?
13 paź 19:25
ICSP: Sprawdzasz znak an+1 − an
13 paź 19:29
beka: jeśli dodatni wyjdzie wynik lub ujemny to jest monotoniczny ciąg ?
13 paź 19:42
ICSP: jeżeli wyjdzie dodatni to ciąg jest rosnący, jeżeli wyjdzie ujemny to ciąg jest malejący.
13 paź 19:43
5-latek: Nie zawsze
| | 2(n+1)+1 | |
Najpierw sprawdz ten znak an+1= |
| = licz |
| | (n+1)+1 | |
13 paź 19:45
Olgaaa: ciąg (an) jest:
rosnący, gdy an+1>an
malejący, gdy a{n+1)<an
stały, gdy an+1=an
niemalejący, gdy an+1≥an
nierosnący, gdy an+1≤n
13 paź 19:57
Olgaaa: malejący, gdy an+1<an
13 paź 19:57