Zadanie
wiola: co ja mam z tym zrobic bo nie wiem

?
{x+y=1 i x+3=−y
mam narysowac wykres do tego
12 lis 16:22
ak1: Rozwiązac układ równań i wyznaczyc X i Y (punkt przecięcia tych prostych)
Ułożyc tabelkę, wyznaczyc po dwa punkty dla każdej prostej i narysowac.
12 lis 16:36
wiola: tylko jak
12 lis 16:49
ak1: Ten układ równań jest układem sprzecznym, nie posiada rozwiązania, proste są równoległe
x+y = 1
x+3 = −y
x+y = 1
x+y = −3 x+y nie może wynosic jednocześnie 1 i −3 uklad sprzeczny
układamy więc tabelkę dla 1 równanie wystarczą dwa punkty
dla x = 0 y = 1
dla x = 1 y = 0 i rysujemy prostą przechodzącą przez punkty
dla drugiego równania robimy to samo
12 lis 21:09