aa
Hugo: Punkt materialny porusza się wzdłuż osi OX układu współrzędnych zgodnie z
równaniem:
x(t) = 3+ 2t − 2t
2+ t
3
Proszę obliczyć
a) prędkość i przyśpieszenie po drugiej sekundzie ruchu,
b) średnią prędkość i przyśpieszenie w drugiej sekundzie ruchu,
c) czas t
m dla którego prędkość będzie miała wartość minimalną.
1. predkosc to bedzie x(2)

a przyspieszenie x'(2)

x(2)=3+4−8+8 = 7
x'(f) = 2 − 4t +3t
2
x'(2)= 2 − 8 + 12 = 6
dobrze
13 paź 18:54
Hugo:
i tu mi sie kluci jak po 2 sekundzie albo w 2 sekundzie

13 paź 19:04
Hugo: chyba ze a) − tyczy sie x(t) a b)− x'(f)
13 paź 19:12
Hugo: prosze o pomoc bo bladze ;x
13 paź 19:21
Maslanek:
Wartość średnia, jeżeli funkcja jest liniowa (nie ma wtedy problemu), to średnia arytmetyczna
dwóch skrajnych wartości.
Jeżeli nie − tu sytuacja się komplikuje, będzie to całka po badanym obszarze (tutaj od t=1 do
t=2) podzielona przez długość przedziału (tu czasu, Δt=1).
13 paź 19:30
Hugo: :((
czyli jak prosze wyprowadzmi
teraz sb przypomnialem o podwojej pochodej !
13 paź 19:36
13 paź 19:38
Maslanek: Rózniczkuejsz tak samo, po kolei

Pochodna pochodnej
13 paź 19:40
Hugo: to juz okej ale wciaz nie ogarniam co do czego
1)
| | dvx | |
b) ax = |
| −> x''(t)=−4+4t −> x''(2)= −4+8=−4  |
| | t | |
1)
a) calka

jaka?
b)calka

jaka?
:((?
13 paź 19:52
Maslanek: Zaraz
Najpierw 3−5−8
13 paź 19:55
Hugo: 3−5−8=−10

!
13 paź 19:57
Hugo: ja z calek nic nie umiem : (
13 paź 19:57
Hugo: blagam naucz mnie
13 paź 20:01
Hugo: btw
3) obliczam pochodną z x(t) i jako f.kwaratowa rosnaca to −delta/4a

?
13 paź 20:13
Maslanek: x(t)=3+2t−2t
2+t
3
Prędkość chwilowa, to pierwsza pochodna przemieszczenia po czasie:
Przyspieszenie chwilowe, to pierwsza pochodna prędkości po czasie (albo druga przemieszenia po
czasie):
| | dv | | d2x | |
a(t)= |
| = |
| =6t−4 |
| | dt | | dt2 | |
a) Podstawiamy t=2.
b) Druga sekunda ruchu trwa od t=1 do t=2. Jak wczesniej pisałem uśrednić wartość liniową
trudno nie jest, gorzej z nieliniową.
| | 1 | |
vsr= |
| *∫(t=1, t=2) v(t) dt |
| | 2−1 | |
c) Szukamy rozwiązania równania v'(t)=0 (oznaczmy taki punkt przez t
0). Jeżeli v''(t
0)>0, to
w punkcie tym mamy minimum lokalne (Ty poszukujesz minimum globalnego)

Powodzenia
13 paź 21:22
Hugo: wielkie wielkie wielkie dzieki ! po studiuje
13 paź 21:39
daras: fizyka.pisz.pl
14 paź 10:24
daras: a) v(t = 2s) = 6 m/s a(t = 2s) = 8 m/s
2
b) v
śr = 3 m/s a
śr = 5 m/s
2
14 paź 15:40