prawdopodobieństwo
Blue: Udowodnij własność:
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
Bardzo bym prosiła o przedstawienie dowodu
13 paź 18:53
jakubs:

Czerwone pole to jest A∩B.
Tylko nie wiem czy tak można to dowodzić
13 paź 18:58
13 paź 19:01
Maslanek: Zapomniałem już jak się dowód przeprowadza tego faktu, ale trochę ta strona pomogła
Prawdopodobieństwo jest funkcją przeliczalnie addytywną, więc jeżeli tylko A*B=∅, to
P(A+B)=P(A)+P(B)
Zatem A+B możemy zapisać w postaci A+(B\(A*B)). Wtedy A*(B\(A*B))=∅
Zatem P(A*(B\(A*B))=P(A)+P(B\(A*B)) (gwiazdka)
Dodatkowo właśność, że jeżeli A⊂B, to P(B)≥P(A)
Idąc z tej własności znów mamy, że P(Ω)=P(A+A')=P(A)+P(A') ⇔ P(A')=1−P(A)
Dalej jeżeli A⊂B, to P(B)=P(A+(B\A))=P(A)+P(B\A), skąd P(B\A)=P(B)−P(A)
No i korzystając z tego, że A*B⊂B mamy w końcu, że P(B\(A*B))=P(B)−P(A*B)
Wtedy (gwiazdka) P(A+B)=P(A)+P(B)−P(A*B), co kończy dowód
13 paź 19:15
Mila:
Jeżeli mamy rozłączne zdarzenia C i D, to
P(C∪D)=P(C)+P(D)
Przedstawiamy A∪B jako sumę rozłącznych zbiorów, patrz ilustrację Jakubsa
A∪B=(A\B)∪(A∩B)∪(B\A)
P(A∪B)=P(A\B)+P(A∩B)+P(B\A)
Spróbuj dokończyć.
13 paź 19:19
5-latek:

Mamy nastepujace tozsamosci
AUB=AU(B−A)
B=(B−A)U(A∩B)
Poniewaz A∩(B−A)=∅
(B−A)∩(A∩B)=∅mamy
1. P(AUB)= P(AU(B−A))= P(A)+P(B−A)
2. P(B)= P(B−A)U(A∩B))=P(B−A)+P(A∩B)
Wyznaczajac P(B−A) z drugiego rownania i wstawiajac do 1 rownania otzrymamy
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) cbdo
13 paź 19:31
Blue: Mila : P(AUB) = P(A\B) + P(AnB) + P(B\A)
P(AUB) = P(A) − P(AnB) +P(AnB) + P(B\A)
P(AUB) = P(A) + P(B\A)
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
Może tak być

?
13 paź 20:23
Mila:
Dobrze.
13 paź 20:24
Blue: Dzięki wszystkim

!
13 paź 20:59