funkcje
pytanko: Wykaż że , jeżeli funkcja f(x) jest jest parzysta a h(x) jest nieparzysta to
f(x)sin(h(x)) jest funkcją nieparzystą
prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem jak się za to zabrać
13 paź 18:45
Hurwitz: Z definicji
G(x) = f(x)sin(h(x)).
G(−x)=... Oblicz, wiedząc że f(−x)=f(x) oraz h(−x) = −h(x).
13 paź 18:48
pytanko: a co z sin?
13 paź 18:56
pytanko: czy to będzie tak?
G(−x) = f(−x)sin(−h(x))
G(−x)= −(f(x)sin(h(x))
13 paź 19:04
Hurwitz: Tak (bo sin(−x)=−sin(x)).
13 paź 19:06
pytanko: czyli te równania są poprawne ?
13 paź 19:18