Dowód własności cyklometryczno trygonometrycznych
Oklaa: Mam już rozwiązany dowód ale nie rozumiem 2 kroków. Napisałem rozwiązanie poniżej a te, które
zaznaczyłem znakami zapytania są dla mnie niezrozumiałe. Proszę o pomoc.
arccos(−x)=α
cosα=−x
−cosα=x
cos(π−α)=x
arccos(cos(π−α))=arccosx


π−α=arccosx


π−arccos(−x)=arccosx
arccos(−x)=π−arccosx
13 paź 18:40
Hurwitz: cos(π−α)=x⇒arccos(cos(π−α))=arccosx bo arccos to funkcja.
13 paź 18:42
Hurwitz: Ta implikacja
arccos(cos(π−α))=arccosx ⇒ π−α=arccosx
jest poprawna tylko dla α: 0<π−α<π
13 paź 18:44
Hurwitz: U Ciebie x∊[−1,1] ⇒ α∊ [0,π] więc OK.
13 paź 18:45
Oklaa: zapomniałem dopisać przedziałów. Dzięki za pomoc. Zaraz będę próbował zrozumieć
13 paź 18:46