proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie : wyznacz wartość parametru m tak aby dziedziną funkcji
f(x) = √2x2 − mx +2 był zbiór liczb rzeczywistych
wynik to m ∊ < −4, 4>
2x2 − mx + 2 ≥ 0
Δ = m2 − 16 ≥ 0 ⇒ ale tu jest inny wynik
13 paź 18:33
Tren: Jak to inny? m2 − 16=(m−4)(m+4)
13 paź 18:41
proszę o rozwiązanie : ale wtedy parabola jest skierowana do góry czyli co ? czy to mają być proste
13 paź 18:49
Tren: Błąd w rozwiązaniu. Δ<0
13 paź 18:54
proszę o rozwiązanie : tak to się zgadza tylko nie wiem na jakiej podstawie ,
bo jeżeli Δ < 0 to równanie nie ma rozwiązania
13 paź 19:17
Tren: Wskazówka. Spróbuj narysować wykres jeśli Δ<0 co widzisz?
13 paź 19:23