trygonometria ekstrema
Bartek: Jak wyznaczyć teraz x?
y'=2cosx −3sinx
2cosx−3sinx=0
Ja zrobiłem tak: 2cosx=3sinx, ale nie wiem jak wyznaczyć x bez rysowania wykresu i zgadywania z
nego. Cały czas oczywiście robię te ekstrema.
13 paź 17:56
Bartek: Okej, już wiem o co chodzi. Głupi jestem.
13 paź 18:06
Bartek: Hehe, tylko, że to mi w niczym nie pomaga, bo dalej muszę zgadywać z wykresu x.
13 paź 18:12
13 paź 18:17
Bogdan:
| | 2 | |
tgx = |
| = 0,(6) teraz zaglądamy do tablic i odczytujemy wartość x, pamiętamy o tym, |
| | 3 | |
że tgx jest funkcją okresową i że rozwiązań jest więcej niż jedno
13 paź 18:19
Bartek: No tak. Rzeczywiście.
13 paź 18:19