Wykaż, że wykresy
wymiatacz: Proszę o pomoc z zadaniem!
Treść: Wykaż, korzystając z twierdzenia Darboux, że wykresy funkcji f(x) = x4–7x (x należy do
R) i g(x) = –3x3–4x+8 (x należy do R), przecinają się w punkcie o odciętej
należącej do przedziału (–3, –2).
Nie wiem, jak się za to zabrać. Pomóżcie, plis!
Pozdro
13 paź 17:33
Hurwitz: Rozważ funkcje f(x) − g(x) i pokaż, że ma tam miejsce zerowe.
13 paź 17:36
wymiatacz: Czyli mam rozważyć funkcję h(x)=f(x)−g(x) i pokazać, że w przedziale (−3, −2) ma miejsce
zerowe?
13 paź 17:39
Hurwitz: Tak. Bo to punkt przecięcia f i g.
13 paź 17:40
wymiatacz: Dziękuję! Postaram się zrobić wg Twojej rady.
13 paź 17:40