matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wyraz an-2 , gdy ciąg an określony jest wzorem an = 2n+2/3n
xxx:
Witam
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
Wyznacz wyraz an−2 , gdy ciąg an określony jest wzorem an = 2n+2/3n
13 paź 17:32
J:
podstaw do: a
n
zamiast n , n − 2
13 paź 17:35
wymiatacz:
2(n–2)+2
2n–4+2
2n–2
2
n–1
=
=
=
*
3(n–2)
3n–6
3n−6
3
n−2
13 paź 17:36