Odwracania funkcji cyklometrycznej
Saris: f(x)=2*arcsin(2x−1)+π
Znaleźć: Df, przeciw Df, czy ∃ f
−1, wyznaczyć jęsli istnieje.
Df: x∊[0; 1]
przeciw Df: y=[0; 2π]
∃ f
−1, ponieważ (2x−1) i funkcja arcsin są injekcjami + cała f(x) jest suriekcją ⇔ f(x)
jest bijekcją czyli jest odwracalna.
f
−1 (x)=y ⇔ f(y)=x
Muszę wyznaczyć y:
2arcsin(2y−1)+π=x
jak to ugryźć? Tutaj wynik
http://www.wolframalpha.com/input/?i=inverse+f%28x%29%3D2arcsin%282x-1%29%2Bpi
Dzięki z pomoc.
13 paź 17:11
Hurwitz: Dziedzina źle: |2x−1|≤1.
Przeciwdziedzina OK.
Funkcją odwrotną do arcsin (na stosownym przedziale − u Ciebie OK) jest funkcja sin:
2y−1=sin((x−π)/2)
y=...
13 paź 17:16
Saris: to, że sinus jest odwrotnością arcsin wiem, ale skąd to się bierze. Mógłbyś rozpisać od momentu
gdzie skończyłem? Czemu odwrócony arcsin przeskakuję na prawą stronę równanie i działa na
((x−π)/2)?
13 paź 17:27
Hurwitz: sin to funkcja, czyli
a=b ⇒sin(a) = sin(b).
U Ciebie a=arcsin(2y−1), b=(x−π)/2.
13 paź 17:39
Saris: jak odwrócisz ten arcsin, będzie miał sin(2y−1), ale dalej po prawej stronie nic się nie
zmieni, więm o co ci chodzi z tym a i b, ale po jeden stronie równania masz arcsin a po
drugiej żadnej funkcji trygonometrycznej. Dalej nie rozumiem jak ta opuściłeś tego arcsin z
(2y−1) i wstawiłeś pod ((x−pi)/2) już jako sin.
Może trywialne, ale dopiero zaczynam zabawę z tym.
13 paź 18:23
Hurwitz: arcsin(2y−1) = (x−π)/2 ⇒ sin(arcsin(2y−1) ) = sin ( (x−π)/2)
plus to, że sin(arcsin(2y−1) ) = 2y−1
13 paź 18:37
Saris: Dobra. Nie docyztałem ze sin z arc to po prostu to co w niawiasie, nie było nawet pytania

.
13 paź 18:58