Wielomian
majkel: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak krok po kroku rozwiązać
x4−8x3+6x2+32x+5=0?
13 paź 16:52
majkel: Ew. całe równanie |x2−4x−3|=|2x−2|
13 paź 16:53
ICSP: Obustronnie do kwadratu, przerzuć wszystko na jedna stronę i skorzystaj ze wzoru skróconego
mnożenia (różnica kwadratów)
13 paź 16:55
J:
... to nie mieszaj kolego pojęć ... to dwa różne zadania ...
IAI = IBI ⇔ A = B lu A = − B
13 paź 16:55
majkel: po podniesieniu wychodzi taki wielomian. Po prostu nie wiem jak go rozbić
13 paź 17:03
Mila:
Pozostają przedziały:
|x2−4x−3|=x2−4x−3 dla x2−4x−3≥0⇔x≤2−√7 lub x≥2+√7
|x2−4x−3|=−x2+4x+3 dla x∊(2−√7 ,2+√7)
|2x−2|=2x−2 dla x≥1
|2x−2|=−2x+2 dla x<1
1)x≤2−√7
wtedy mamy równanie:
x2−4x−3=−2x+2⇔
x2−2x−5=0
x=1−√6 ∊D lub x=1+√6∉(−∞,2−√7)
2)x>2−√7 i x<1
−x2+4x+3 =−2x+2
−x2+6x+1=0
Δ=36+4=40
x=3−√10 ∊(2−√7,1) lub x=3+√10 ∉(2−√7,1)
3)x∊<1,2+√7)
−x2+4x+3=2x−2
−x2+2x+5=0
Dokończ
4)x≥2+√7
x2−4x−3=2x−2
dokończ
Napisz wyniki
13 paź 20:55
daras: x ∊ {1−√6; 3−√10; 1+√6; 3+√10}
13 paź 21:36