pochodne
gothgoesblonde: Czy styczna do funkcji y = 1/2x2 w punkcie x0 jest równoległa do prostej y = 2x + 2?
Według odpowiedzi tak ale nie rozumiem dlaczego.
Czy współczynnik kierunkowy stycznej to nie powinna być pochodna funkcji w tym punkcie czyli 1?
13 paź 16:36
J:
... pochodna w tym punkcie powinna wynosić 2 ...
13 paź 16:37
gothgoesblonde: A wynosi?

To nie jest 1/2 * 2x? lol
13 paź 16:39
J:
...a ile wynosi x0 = ?
13 paź 16:40
MQ: Nie podałeś w jakim punkcie, więc ci nie odpowiemy.
13 paź 16:41
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
czy funkcja ma wzór y = |
| czy f(x) = |
| x2 ? |
| | 2x2 | | 2 | |
13 paź 16:41
gothgoesblonde: 1
13 paź 16:41
gothgoesblonde: @Bogdan
x
0 = 1
13 paź 16:42
J:
... to masz : f'(x) = x i f'(1) = 1 ..., a więc nie jest równoległa...
13 paź 16:44
gothgoesblonde: Najwyraźniej jest błąd w odpowiedziach, dzięki
13 paź 16:45
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
parabola y = |
| x2, styczna w punkcie x = 1: y = x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 paź 16:54