Zapisz wzór funkcji w postaci ułamków.
Lemur: | | 2x+5 | | A | | B | |
14. Funkcję F(x)= |
| przedstaw w postaci sumy ułamków |
| + |
| , |
| | x2+3x+2 | | x+1 | | x+2 | |
gdzie A,B należą do R
Zamieniłem już mianownik na postać (x+1)(x+2), ale nie bardzo wiem jak postąpić z licznikiem,
jakaś podpowiedź?
13 paź 16:04
J:
.. to do całki ...?
13 paź 16:05
J:
A(x+2) + B(x+1) = 2x + 5 .... i obliczasz: A i B
13 paź 16:06
Lemur: Dobra, to było prostsze niż myślałem na początku, wydawało mi się że z jednego równania z 3
niewiadomymi tego nie wyciągne ale to jednak było banalne
13 paź 17:08
Bogdan:
pokaż, jak obliczasz A i B
13 paź 17:18
Lemur: A(x+2) + B(x+1) = 2x + 5
Ax + 2A + Bx + B = 2x + 5
(A + B)x + 2A + B = 2x + 5
−A=−3
A=3
B=2−3=−1
13 paź 17:31
Bogdan:
można prościej
A(x + 2) + B(x + 1) = 2x + 5
dla x = −2: −B = 1 ⇒ B = −1
dla x = −1: A = 3
13 paź 18:09