Wyznacz przedziały monotoniczności
trgv: | | x2 + x − 1 | |
1. f(x)= |
| |
| | x + 1 | |
2. f(x)= 3x
5+10x
3+45x−30
3. f(x)=
45x
5+
23x
3
13 paź 15:58
J:
..... jaki poziom ? ( pochodne ?)
13 paź 16:00
trgv: tak
13 paź 16:00
J:
potrafisz policzyć pierwszą pochodną w zad 1) [ najtrudniejsza ]
13 paź 16:03
daga: kolego najlepiej obejrzyj sobie film na etrapez
13 paź 16:05
trgv: | | x2 + 2x + 2 | |
pochodna wychodzi |
| , jak potem przyrównuję do zera, to delta |
| | (x + 1)2 − 4 | |
wychodzi ujemna i nie wiem co dalej...
13 paź 16:08
J:
...tutaj nie szukasz ekstremum ... badasz znak pochodnej .... jeśli f'(x) > 0 ...f.rosnąca,
jeśli f'(x) < 0 .. f.malejąca...
13 paź 16:10
J:
..... no i żle mianownik pochodnej...
13 paź 16:11
Bogdan:
pochodną trzeba poprawić
13 paź 16:17
13 paź 16:26
J:
OK ...skoro Δ < 0 i a = 1 > 0 .. to licznik przyjmuje tylko wartości .... ?
.....mianownik tylko wartości ...?, czyli pochodna ...?
13 paź 16:28