x1,x2∊Df x1≠x2 to x1−x2≠0 f(x1)≠f(x2) to f(x1)−f(x2)≠0
f(x1)= 5x13+5x1
f(x2)= 5x23+5x2
f(x1)−f(x2)= 5x13+5x1−(5x23+5x2)= 5x13−5x23=5(x13−x23)=
5(x1−x2)(x12+x1*x2+x22)
Z zalozenia x1−x2 ≠0
Teraz ten czerwony nawias
Jak go skomentowac bo iloczyn x1*x2 moze rownanc sie 0 gdyz x1 albo x2 moze rownac sie 0
ale ten nawias nigdy nie bedzie rowny zero
wiec f(x1)−f(x2)≠0 czyli funkcja roznowartosciowa
Dobrze to zrobilem?
To jest wykres funkcji y=2x czyli x1,x2 ∊Df i x1≠x2 to x1−x2≠0 i f(x1)≠f(x1)
to f(x1)−f(x2)≠0 f(x1)= 2x1 i f(x2)=2x2 to f(x1)−f(x2)=
2x1−2x2= a tu nie wiem jak dalej rozpisac
| 2x1 | ||
2x2*( | −1)≠0 bo 2x1−x2≠0 dla x1≠x2 | |
| 2x2 |
Co do pierwszego to robilem monotonicznosc dla funkcji liniowej i zawsze mi sie wyrazy wolne
skracaly i zrobilem to z automatu ( A tam bylo 5x a nie 5