Rozwiąż układ równań
xyx: Rozwiąż układ równań
13 paź 15:30
J:
Rozwiąż dwa oddzielne układyrównanń:
1) ..drugie równanie: y = x − 5 i warunek x ≥ 5
2) .. drugie równanie: y = 5 − x i warunek x < 5
13 paź 15:50
5-latek:
J
Ale graficzne rozwiazanie tego ukladu rownan tez jest pelnoprawne
13 paź 16:01
Bogdan:
Żadnego rysunek nie można uznać za metodę rozwiązania równania lub układu równań,
rysunek jest tylko ilustracją rozwiązania, ale nie metodą rozwiązania.
13 paź 16:14
5-latek: Witaj
Bogdan 
No ale przeciez istnieje kilka sposobow rozwiazywania ukladow rownann z dwiema niewadomymi
a)podstawiania
b) przeciwnych wspolczynnikow
c) geometryczna
d) wyznacznikow
I ja sobie wybieram metode najdogodniejsza . No chyba ze teraz wszystko trzeba pokazywac
rachunkiem algebraicznym
13 paź 16:26
Bogdan:
Co to znaczy geometryczna?
13 paź 16:28
Bogdan:
czy ma coś wspólnego z geometrią?
13 paź 16:29
5-latek:
Metody te sa wymienione w matematyka korepetycje nr 2 (funkcje liniowe ,kwadratowe i
wielomianowe ) Wydawnictwo Greg
13 paź 16:32
Bogdan:
ale co rozumiesz pod określeniem metoda geometryczna?
13 paź 16:33
Bogdan:
Jeszcze raz podkreślam, rysunek nie jest żadną metodą rozwiązywania równań i układów równań.
Metoda to sposób rozwiązania każdego równania lub układu równań, wystarczy, że jakiegoś
układu równań nie można rozwiązać w wybrany sposób, to taki sposób nie jest metodą.
Np. spróbuj graficznie rozwiązać ten układ równań:
2x + 3y = 3,98 i −x + 5y = −0,82
13 paź 16:39
5-latek: Ja osobiscie wole okreslenie metoda graficzna ale napisali tak wiec przepisalem (biala seria
) .
Mam y wyznaczone w pierwszym i drugim rownaniu w tym ukladzie wiec rysyuje wykresy tych
funcji i odcztuje rozwiazanie
13 paź 16:42
5-latek: Bogdan napisalem CI z ewybieram sobie metode ktora jest dla mnie najdogodniejsza
Jest oczywiste ze ten ostatni uklad nie bede rozwiazywal graficznie
Ale my tu gadu gadu xyx ani razu sie nie odezwal/a
13 paź 16:47
Bogdan:
Nie wolno używać do ilustracji określenia metoda
13 paź 16:47
5-latek: Dobrze . Bede mial to na uwadze na przyszlosc
13 paź 16:55
Hurwitz: Są zacne głowy uznające, że "trik" to sprytny chwyt na jakieś złośliwe zadanie. Ten sam "trik"
zastosowany ponownie, to już ... metoda.
Z tym:
"Metoda to sposób rozwiązania każdego równania lub układu równań, wystarczy, że jakiegoś układu
równań nie można rozwiązać w wybrany sposób, to taki sposób nie jest metodą."
to jednak Bogdan przesadził. Coś może być metodą w jakiejś klasie zadań, a to samo w
odrobinę szerszej klasie zadań już nią być nie musi. Przykładów mogę podać całą masę, ale nie
ma sensu bić piano z powodu definicji słowa "metoda".
13 paź 17:05
Bogdan:
mówimy tu o równaniach i układach równań, a nie o innych zagadnieniach
13 paź 17:17
Hurwitz: Ja też mówię o równaniach i układach równań, a nie o innych zagadnieniach.
13 paź 17:19