różnowartościowość funkcji
listek: Zbadać czy funkcja jest różnowartościowa:
f(x)=x2+4x
13 paź 15:25
razor: policz np. f(0) i f(−4)
13 paź 15:26
J:
f. jest różnowartościowa, jeżeli: ∀ x1,x2 ∊ D mamy: f(x1) ≠ f(x2) ..
tutaj np. f(−5) = f(1) = 5
13 paź 15:32
matek: tak jak razor myśli jest dobrze. Funkcja nie jest różnowartościowa bo x1≠x2 ale f(x1)=f(x2)
13 paź 15:38
J:
...szkoda ,że ja myslałem źle ....f(−5) = f(1) = 5 ....czyli ...? ...
13 paź 15:44
listek: W odpowiedziach wykładowcy: funkcja nieróżnowartościowa
13 paź 15:46
J:
... no przecież to pokazaliśmy...
13 paź 15:47