blagam to zadanie jest mi bardzo potrzebne:(:(:( pomozcie jak ktos moze
karolina: Dziedzina D funkcji f jest zbior liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 10.Funkcja f kazdej
liczbie n∊D przyporzadkowuje liczbe trzycyfrowa,ktora powstaje przez zapisanie cyfr liczby n w
odwrotnej kolejnosci.
1) ile liczb nalezy do zbioru D

2) oblicz ile jest takich liczb n∊D ze f(n)=n
3) uzasadnij ze dla kazdej n∊D liczba f(n)−n jest podzielna przez 99
12 lis 15:15
wmboczek:
1) liczb od 100 do 999 jest 899 w każdej setce 10 podz przez 10 899−10*9=809
2) inaczej 2 ostatnie wybieramy: cyfrę jedności z cyfr 1−9 a cyfrę dziesiątek z 0−9, a trzecia
cyfra dopisywana jest automatycznie 9*10=90
3) n=100a+10b+c
100a+10b+c−100c−10b−a=99*(a−c)
12 lis 17:05
karolina: to A co nie tak wyszlo w odpowiedziach mam 810:(
a tak szczrez to nie rozumie rozwiazania B:(:(
12 lis 19:23
wmboczek: zawsze się łapię na 1)

pomiędzy 999 a 100 jest 900 liczb sry
2) zależy od tego czy była kombinatoryka czy nie

b − cyfra jedności może być 1,2,3,..,9
c − cyfra dziesiątek 0,1,2,3,..,9
możliwe są wszyskie pary (b,c) czyli 10par z b=1, 10 z b=2...9*10=90
cyfra setek a = c by była symetria
12 lis 19:50
wmboczek: b− dziesiątek c − jedności
12 lis 19:56