Rozwiąż równanie ax+3=2x+b-5 w zależności od parametrów a i b
aaa: ax+3=2x+b−5
13 paź 14:08
J:
| | b − 8 | |
⇔ ax − 2x = b − 5 − 3 ⇔ x(a − 2) = b − 8 ⇔ x = |
| |
| | a − 2 | |
13 paź 14:10
===:
1. dla a=2 ⋀ b−5=3 ⇒ b=8
układ jest tożsamy
2. dla a=2 ⋀ b≠8
układ nie ma rozwiązań
itd −
13 paź 14:16
pigor: ..., dane równanie liniowe
ax+3= 2x+b−5 ⇔ ax−2x= b−5−3 ⇔
(a−2) x = b−8 ma
1 rozwiązanie − r. oznaczone ⇔ a−2≠ 0 i b−8∊R ⇔
a∊R \{2} i b∊R ;
0 rozwiązań − sprzeczne ⇔ a−2=0 i b−8∊R ⇔
a=2 i b∊R
∞ wiele rozwiązań − r. nieoznaczone ⇔ a−2=0 i b−8=0 ⇔
a=2 i b=8 ; .
13 paź 14:23
pigor: ... no jasne ; przepraszam sprzeczne mam źle kolega === : ma dobrze .
13 paź 14:26
pigor: ..., czyli jeszcze raz
1 rozwiązanie − r. oznaczone ⇔ a−2≠ 0 i b−8∊R ⇔ a∊R \{2} i b∊R ;
0 rozwiązań − sprzeczne ⇔ a−2=0 i b−8≠0 ⇔ a=2 i b≠8
∞ wiele rozwiązań − r. nieoznaczone ⇔ a−2=0 i b−8=0 ⇔ a=2 i b=8 ;
13 paź 14:29
pigor: ..., no i trzeba dopisać to jedno rozwiązanie, a więc :
1 rozwiązanie − r. oznaczone ⇔ a−2≠0 i b−8∊R ⇔ a∊R\{2} i b∊R i x=
b−8a−2 .
13 paź 14:33