rozwiąż nierówność
Janusz : ||3x+4|−2|=6
ja to zrobiłem tak, że |3x+4|−2=6 lub |3x+4|−2=−6
no i potem dalej rozwiązałem i wynik nie wyszedł taki jak powinien.
Obliczenia zrobiłem na pewno dobrze. Zastanawiam się czy dobrze zapisałem te przypadki
pomożecie?
13 paź 12:35
J:
Zapis jest dobry...
A ile Ci wyszedł wynik...?
13 paź 12:37
Janusz : polecenie było żeby obliczyć medianę liczb spełniających równanie
a wyszły mi takie:
x=43 x=−4 x=−83 x=0
mediana wyszła −103 a takiego wyniku nie ma w odpowiedziach nawet
13 paź 12:41
J:
| | 4 | |
Równanie wyjściowe spełnia tylko para: x = |
| lub x = − 4 ... skąd masz 0 ? |
| | 3 | |
13 paź 12:44
Janusz : ahaa
czyli w takim wypadku: |3x+4|−2=−6 tego dalej się nie rozwiązuje, bo wartość bezwzględna nie
może być ujemna tak?
13 paź 12:47
J:
...no oczywiście...
13 paź 12:48
Janusz : ok rozumiem już wszystko
dziękuję za pomoc
13 paź 12:48