| x2 + 1x | |
| x+1x − 1 |
| x3 + 1 | x | (x+1)(x2 − x + 1) | ||||
... = | * | = | = x +1 | |||
| x | x2 − x +1 | x2 − x + 1 |
| x3+1 | x | ||
* | rozumiem że to wzięło się po rozłożeniu można wiedzieć jak to | ||
| x | x2−x+1 |
| 1 | x3 + 1 | |||
x2 + | = | ... podobnie sprowadź mianownik do wspólnego mianownika ... | ||
| x | x |
| −x | 1 | |||
Ok rozumiem. Dlaczego w drugim ułamu | jest | ? | ||
| x | x |
| 1 | x2 + 1 − x | |||
x + | − 1 = | |||
| x | x |
| ( x2 + 1x)*x | x3 + 1 | ||
= | = | ||
| ( x + 1x − 1)*x | x2 − x + 1 |
| ( x + 1)*( x2 − x + 1) | ||
= | = x + 1 | |
| x2 − x + 1) |