5. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez G(x)
Lemur: Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x12 + 2x3 + x2 + 4x +5
przez wielomian G(x)=x2 − 1
Rozłożyłem tylko G(x)=x2 − 1 => G(x)=(x − 1)(x + 1)
I co z tym zrobić?
13 paź 10:19
Kacper:
Poczytaj sobie twierdzenia z książki.
13 paź 11:16
Lemur:
Podręcznika nie mam, tylko zbiór zadań. Jakieś konkretne twierdzenie potrzebne do tego?
13 paź 11:21
Kacper:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a jest równa W(a).
13 paź 11:29
Lemur: Czyli
W(x)x−1=W(1) => W(1)=13
W(x)x+1=W(−1) => W(−1)=1
Teraz W(x)=(x−1)(x+1)... no i co dalej?
13 paź 11:46
Kacper:
Trzeba poprawić zapis:
W(x)=P(x)(x−1)+13
W(x)=Q(x)(x+1)+1
W(x)=(x−1)(x+1)*R(x)+ax+b (reszta to wielomian stopnia pierwszego)
Podstaw to co otrzymałeś i dostaniesz układ równań do rozwiązania.
13 paź 11:48
Lemur: Nie bardzo rozumiem... co dokładnie i pod co podstawić?
13 paź 11:52
J:
13 = a + b
1 = − a + b
13 paź 11:53
Lemur: W(x)=P(x)(x−1)+13
W(x)=Q(x)(x+1)+1
W(x)=(x−1)(x+1)*R(x)+ax+b
To pogrubione wartości to to samo? Tylko czemu wtedy 1=−a + b a nie 1=a + b?
13 paź 11:57
J:
W(1) = 13 = Q(x)(x+1)*0 + a*1 + b
W(−1) = 1 = Q(x)(x−1)*0 + a*(−1) + b ... czyli ....?
13 paź 12:00
Lemur: czyli
13 = a + b
1 = − a + b
więc
b=7 i a=6
więc R(x)=ax + b= 6x + 7
to już widzę, aczkolwiek skąd wzięło się tam *0? To po prostu żeby pozbyć się wielomianów i
zostawić resztę?
13 paź 12:07
J:
Dla: x = 1 zeruje się nawias: ( x − 1)
Dla: x = − 1 zeruje się nawias: ( x +1)
13 paź 12:09
13 paź 12:09
Lemur: Dobra, już rozumiem, dziękuję wszystkim za pomoc przy tym zadaniu
13 paź 12:16