2. W(x)= -2x^3 + 3x^2 + mx + k
Lemur: Dany jest wielomian W(x)= −2x3 + 3x2 + mx + k. Wiadomo, że reszte z dzielenia wielomianu
przez x − 2 jest równa 17, a z dzielenia przez x + 3 jest równa 7.
a) Wyznacz parametry m, k.
b) Dla wyznaczonych parametrów wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
(x − 2)(x + 3)
13 paź 09:04
jakubs:
W(2)=17
W(−3)=7
13 paź 09:05
Lemur: Nie jestem pewien czy dobrze rozumuje, jakby co wyprowadz mnie z błędu

Mam to teraz podstawić pod W(x) żeby otrzymać układ równań z którego policzę parametry, tak?
13 paź 09:15
J:
... dostaniesz 2 równania .... obliczysz 2 parametry: m i k ..
13 paź 09:15
Lemur: I coś pochrzaniłem

Po kolei robiłem tak:
| ⎧ | 17 = 32 + 8m + 4k + 10 | |
| ⎩ | 7 = 162 − 81m + 9k − 10 |
|
| ⎧ | 8m + 4k = −25 => k=−25−8m4 | |
| ⎩ | −81m + 9k = −145 |
|
−81m + 9*
−25−8m4 = −145
−81m −
2554 −18m = −145
−99m = −145 + 63,75
99m = 81,25
I tu nie liczyłem dokładnie bo m by wyszło <1 aw odpowiedziach jest m=19.
Błąd w rozumowaniu czy gdzieś się palnąłem w obliczeniach?
13 paź 09:40
Janek191:
Złe oba równania !
13 paź 09:44
Janek191:
Ma być
W(2) = −16 + 12 + 2 m + k = 17
W( −3) = 54 + 27 − 3 m + k = 7
13 paź 09:47
5-latek: Przeciez podali jak rozumowc wie blad w obliczeniach
W(x)=−2x3+3x2+mx+k W(2)=17 i W(−3)=7
{ −2*23+3*23+m*2+k
{−2*(−3)3+3*(−3)2+m*(−3)+k
{−16+24+2m+k
{ 54+27−3m+k
13 paź 09:52
Lemur: Dobra, czyli zapomniałem o minusie i wziąłem do x
4 na początku, czyli po prostu moja głupota
xD
Dzięki za poprawienie, już się biorę za liczenie
13 paź 09:52
Lemur: Dobra, nie głupota tylko nieogarnięcie... patrzyłem na wielomian z poprzedniego zadania gdzie
też były parametry
13 paź 09:54
5-latek: Czesc
Janek 
Zapomnialem napisac ile rowna sie 1 i 2 rownanie
I ja sie walnalem tez . Twoje rownania sa dobre
13 paź 09:56
5-latek: Przepreaszam kolege jeszcze spie bo w 1 rownaniu zamiast napisac 3*22 napisalem 3*23
13 paź 09:58
Lemur: Ok, mam m=19 i k=−17, dziękuję za pomoc

Teraz W(x)=−2x
3+3x
2+19x−17
Teraz nie za bardzo wiem jak się zabrać za b, czyli
Dla wyznaczonych parametrów wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
(x − 2)(x + 3)nie wykonując dzielenia(zapomniałem to dopisać na początku)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to coś takiego:
W(x)x−2= a + 17
W(x)x+3= b + 7
(z początkowej treści zadania)
ale nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić
13 paź 10:06
J:
Dzielisz wielomian 3−go stopnia , przez wielomian 2 −go stopnia ....czyli reszta jest
f.liniową..ax+b
W(x)= Q(x)*(x−2)(x+3) + ax + b
W(2) = 2a + b
W(−3) = −3a + b ...... podstawiaj i dostaniesz znowu układ równań z niewiadomymi : a i b
13 paź 10:36
Lemur:
To moje:
W(x)x−2= a + 17
W(x)x+3= b + 7
jest zbędne? I w twoich równaniach a, b są inne niż te moje?
13 paź 10:40
J:
A co to jest, to Twoje ?
13 paź 11:57
Lemur: Skoro nie wiesz to pewnie niepotrzebne

To teraz po prostu trzeba policzyć
?
13 paź 12:20
Lemur: Ok, wyszło a=2, b=13, więc R(x)=ax+b => R(x)=2x + 13 co zgadza się z odpowiedzią

dziękuję za
pomoc
13 paź 12:24