Równanie logarytmiczno-wykładniczo-potęgowe
EMPE: Rozwiąż równanie:
log2(9−2x) = 25log5√3−x
12 paź 22:52
Eta:
Podaj założenia .....
25log5√3−x = 3−x
log2(9−2x)= 3−x ⇒ 9−2x= 23−x ⇒ dokończ...
i sprawdź rozwiązania .......
12 paź 22:55
EMPE: Ja właśnie wszystko tak robiłem, ale w odpowiedziach jest podane, że x=0, a mi wychodzi że
x∊{0;3}.
12 paź 23:02
J:
.... i dobrze Ci wychodzi ... x = 0 lub x = 3
13 paź 06:41
J:
.... sorry .... x = 3 nie należy do dziedziny .... jedyne rozwiązanie: x = 0 ...
13 paź 07:13
EMPE: A dlaczego? Przecież 23 jest <9.
13 paź 09:01
J:
log5√3−x .... liczba logarytmowana musi być dodatnia ... √3 − x > 0 ⇔ x < 3
13 paź 09:05