Cosinus problem z kalkulatorem
Radek: | | π | |
witam czemu jak wpiszę w wolfram lub google cos ( |
| )=0.809016.... |
| | 5 | |
| | 3.14 | |
a jak to samo wpiszę w kalkulator cos ( |
| )=0,999939932 |
| | 5 | |
to który wynik jest poprawny? i czemu taka rozbieżność ?
12 paź 22:48
PW: Za pierwszym razem liczysz w radianach, za drugim − w stopniach.
| 3.14 | | π | |
| stopni to nie to samo co |
| (radianów). |
| 5 | | 5 | |
12 paź 22:54
Radek: Czyli jak nie wpiszę stopnie w google czy wolfram to uznaje to za radiany?
12 paź 22:59
Metis: To to napisałeś wyżej nie ma sensu.
12 paź 23:02
Radek: Bo mam treść zadania korzystając z kalkulatora oblicz
tg(18
o)
Więc jak nie ma stopni to przełączam tryb na radiany ?
12 paź 23:06
Metis: Radiany...
π=180...
12 paź 23:07
PW: | | 3.14 | |
Jeszcze raz: w kalkulator wpisałeś cos |
| = cos 0,628 i nie przełączyłeś na radiany, |
| | 5 | |
więc policzył cos 0,628° = 0,9999.
| | 3.14 | |
Trzeba przełączyć na radiany, wtedy cos |
| = 0,8090. |
| | 5 | |
Przestawiasz kalkulator stosownie do tego, w jakich jednostkach jest podana miara kąta.
12 paź 23:40