Odległość punktu od prostej
Code::Blak: Boki AB i AC trójkąta ABC zawierają się odpowiednio w prostych x + − 1=0 i x− y + 3= 0. Oblicz
współrzędne wierzchołków trójkąta, wiedząc , że wysokości opuszczone z wierzchołków B i C są
równe odpowiednio 3√2 i 6√2
12 paź 22:47
Code::Blak: :(
12 paź 23:08
Eta:
Najpierw zapisz porządnie równania prostych
12 paź 23:10
Code::Blak: kurczę
1. x+y−1=0
2.
x−y+3=0
12 paź 23:14
pigor: ... zauważ,że dane proste są prostopadle,
punkt A=(x,y) wierzchołek kata prostego − punkt przecięcia
się tych prostych , dalej może sam(a).
12 paź 23:28
Code::Blak: raczej nie poradzę sobie
12 paź 23:31
5-latek:
12 paź 23:32
pigor: ,,, bo wektory normalne danych prostych
[1,1] ◯ [1,−1]= 1*1+1*(−1)= 1−1=0 , albo doprowadź
sobie je do postaci kierunkowej to ...

zobaczysz
współczynniki kierunkowe ±1 , wierzchołek A=(−1,2}
dalej np. (*) B=(x,1−x) i A=(−1,2) , to masz równanie o
jednej niewiadomej x :
|AB|=3
√2 ⇔ AB
2= 9*2 ⇔ (x+1)
2+(1−x−2)
2= 18 ⇔
⇔ (x+1)
2+(−1−x)
2= 18 ⇔ (x+1)
2+(1+x)
2= 18 ⇔ 2(x+1)
2=18 ⇔
⇔ |x+1|=3 ⇔ x= 2 v x= −4, stąd i z (*)
B=(x,y)=
(2,−1) lub
B=(−4,5), itd . alogicznie dla D na drugiej prostej..
12 paź 23:46
Jasia3123: po co D ?
13 paź 00:01
Code::Blak: Ok. a czemu zastosowałeś akurat 3√2 ?
13 paź 00:06
pigor: ...., bo tak (zadajesz delikatnie mówiąc nieprzemyślane pytanie),
, a teraz (już ci to napisałem wyżej) ale powtórzę :zrób to samo, ale
...

nie tak samo z wierzchołkiem D oddalonym od A o 6
√2 na drugiej
prostej. i na koniec sformułuj dobrze odpowiedź i tyle ode mnie ..
13 paź 00:18
Codę::Blak:
13 paź 00:32
pigor: ...., miało być w poście z godz. 23:46
... analogicznie, a nie

alogicznie dla D ...
13 paź 00:36